Pe urmele maurilor in Spania si Maroc

Palmier in Spania de-ale Ioanei Jurnal de moda si calatorii
Ioana si un palmier

Ce se mai poate spune nou despre Spania?!

Spania: destinatia hoardelor de turisti sau ‘guiris’ si locul unde multi romani au gasit a doua casa. Spania: chitara acustica, tapas si ‘vida en la calle’. Spania…!

De data asta, mi-am propus sa merg pe urmele maurilor, traversand stramtoarea Gibraltar, pana in Maroc! 

Trecerea arabilor sau maurilor (din gr. inchis la culoare) in Sudul Peninsulei Iberice, care a durat nu mai putin de 700 de ani (711 -1492), a lasat urme importante, de la peisajul urban, muzica,  limba si pana la fizionomia localnicilor, care se estimeaza ca au in proportie de 10% descendenta din Nordul Africii. 

Oraselele vechiului emirat Al-Andalus pastreaza stradutele inguste, ca sa fereasca trecatorii de soarele arzator din timpul verii. Casele au curti interioare pline de vegetatie, din care nu lipsesc fantanile din ceramica.

de-aleioanei jurnal moda calatorii Albaicin Granada
Colt din artierul Albayzin/ Albaicin din Granada
Ioana la catedrala din Granada Spania
Catedrala din Granada Spania

Reconquista finalizata in 1592, aproximativ in aceeasi perioada cu descoperirea Americii, a marcat pentru Spania inceputul perioadei de imperiu colonial.  

Multe moschei au fost transformate in catedrale. Nu este cazul catedralei din Granada, ceva mai noua, dar este cazul faimoasei Catedrale din Cordoba sau La Mezquita.

Persianas sau jaluzele in Cordoba Spania
Balcon din Cordoba. Jaluzelele din paie nu numai ca fereau de soare ci se inbibau in apa, ca sa racoreasca aerul din incaperi

De la Tarifa, in Sudul Spaniei, am trecut cu bacul la Tanger, in Nordul Marocului.

Parfumerie in Tanger Maroc

Tanger mi s-a parut mic si saracacios. Intre stradutele inguste, cu garduri darapanate, am gasit aceasta nestemata. Parfumeria insa era inchisa.

Poarta verde in Tanger Maroc
Poarta veche in Tanger. Verdele este o culoare importanta in islam.

Volubilis a fost un oras roman, la granita imperiului. Numele inseamna un fel de petunie salbatica.

De-ale Ioanei blog pe urmele maurilor Volubilis

Interesant este ca marocanii s-au alimentat secole de-a randul cu materiale de constructii din vechiul sit roman, multe moschei din Maroc avand coloane de marmura de la Volubilis.

portret de-ale ioanei volubilis maroc
Volubilis Maroc floare
Numele Volubilis vine de la un soi de floare
Flori volubilis
Harta Volubilis Maroc

A urmat Chefchaouen, un orasel cu case albe, construite in terase. Transportul pe strazile in guste din Medina din Chefchaouen se face cu ajutorul magarilor.

magar transport Chefchaouen

Pe drumuri se vad la tot pasul pastori berberi, cu palariile si cosurile lor colorate. Branza lor este moale si putin sarata. Se aseamana cu casul nostru sau ricotta.

Fez mi s-a parut mai putin interesant, mai ales ca am avut un ghid localnic, interesat doar sa ne duca in diverse pravalii pentru comision.

Celebra vopsitorie din Fez era inchisa pentru renovare. 

Piata Maroc carne
Maroc nu este o destinatie pentru vegetarieni.
Maroc tabel preturi
In fiecare zi, preturile sunt expuse pe o tabla.

Vanzatorii sunt prietenosi si daca te uiti, iti dau sa gusti.

Am gustat un fel de drob. Favoritele mele au fost lamaile murate in saramura…un deliciu. Cu prima ocazie o sa incerc sa murez si eu cateva.

Maroc vanzator de masline
Vanzator de masline

In toate oraselele din Nordul Marocului exista cate un cartier Andaluz si unul evreiesc pentru ca reconquista a generat un val de refugiati musulmani si apoi evrei.

In sec al XV-lea, spre finalul Reconquistei, se petrece o radicalizare a catolicismului in Spania. Ferdinad de Aragon si Isabela de Castilia, incep Inchizitia. Era vizata populatia noncatolica din Sudul Spaniei, care a fost obligata prin doua decrete, fie sa se converteasca, fie sa plece.

Vanzator petale trandafir Maroc
Apa de trandafiri este folosita la gatit, mai ales la dulciuri si ca ingredient cosmetic.

Rabat este un oras modern, unde familia regala detine un intreg cartier privat.

In Casablanca am fost in faimosul Rick’s Cafe, locul unde s-au filmat scene din pelicula Casablanca. Trebuie sa recunosc ca nu am vazut-o.

Rick's cafe Casablanca

Nimic memorabil despre cocktailuri. Aveau insa muzica live, de pian.

Din Casablanca, am plecat spre Marrakech, cel mai turistic oras din Maroc.

Marrakech are o piata centrala imensa, unde seara se aduna dansatori berberi, imblanzitori de serpi si oameni de toate felurile iesiti sa vada sau sa fie vazuti.  Insa viata de noapte se petrece in cartierele selecte din oras, unde straini, mai ales francezi si localnici iau cine fastuoase, imbracati in haine europene, ce le pun in evidenta pielea brozata.

Multi francezi au resedinte in Marrakesh, si vin mai ales iarna, ca sa fuga de frig.

In Marrakech, calatoria mea in Maroc s-a incheiat. À bientôt! Biss’lama!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *